درب سردخانه

درب سردخانه

یکی از اصلی‌ترین مراحل طراحی سردخانه، انتخاب درب آن با توجه به‌نوع سردخانه است. در واقع درب‌ها، موثرترین عامل بر میزان مصرف انرژی سردخانه به‌طریق تبادل هوا به‌دلیل ارتباط آن با محیط بیرون هستند. تعداد باز‌ و بسته شدن درب به‌دلیل افزایش نفوذ هوای خارج به‌محیط داخل، باعث کارکرد بیشتر سیستم تبرید سردخانه شده و می‌تواند مصرف انرژی را تا 50% افزایش دهد، درنتیجه به‌کار بردن درب سردخانه استاندارد و مناسب تاثیر به‌سزایی روی کارکرد بهینه سردخانه دارد.

انواع درب سردخانه ای

درب سردخانه در سه نوع زیر تولید می‌شوند:

درب سردخانه ای لولایی

درب سردخانه ریلی یا کشویی

درب سردخانه ریلی کنترل اتمسفر

درب سردخانه ای لولایی

درب سردخانه ای لولایی به دلیل مکانیزم ساده‌ای که دارد از گذشته تا کنون به عنوان پرکاربردترین درب‌ های سردخانه شناخته می‌شود. سادگی مکانیزم، قیمت پایین و درنتیجه کاهش هزینه احداث سردخانه، عمر بالا و راحتی در استفاده و نصب، از مزایای درب سردخانه لولایی می‌باشد.

درب لولایی با توجه به اتلاف حرارتی بالایی که در هنگام باز و بسته شدن ایجاد می‌کند بیشتر برای سردخانه‌هایی مناسب است که رفت و آمد در آنها کم باشد.

درب سردخانه ای ریلی یا کشویی

درب سردخانه ریلی یا کشویی برای باز و بست شدن مکرر مناسب است. علت این امر اتلاف کم و تبادل هوای پایین هنگام باز و بست درب سردخانه ای کشویی است. در سردخانه‌های بزرگ درب‌های کشویی از نوع موتوردار هستند که باعث افزایش سرعت باز و بسته شدن و رفع نیاز به نیروی دست برای باز و بست می‌‌شود.

همچنین درب‌های کشویی به فضای کمتری جهت باز و بسته شدن  نیاز دارند و برای اجرا در ابعاد بزرگ بسیار مناسب هستند.

درب سردخانه ای ریلی کنترل اتمسفر

درب سردخانه کنترل اتمسفر برای سردخانه‌هایی مناسب است که در آنها میوه‌ها و سبزیجات خاص و حساس به اکسیژن نگهداری می‌شود. به این مفهوم که این نوع درب‌ها جلوی نفوذ هوای خارج به داخل را می‌گیرند تا درصد اکسیژن هوای داخل سردخانه بالا نرفته و به این طریق عمر مواد غذایی افزایش یابد. این نوع درب‌ها با توجه به حساسیتی که دارند معمولا از نوع کشویی ساخته می‌شوند.

کاربرد انواع درب سردخانه و معیارهای انتخاب

اختلاف دمای داخل و خارج سردخانه

از اصلی‌ترین معیارهای انتخاب انواع درب کشویی، لولایی و کنترل اتمسفریک سردخانه می‌توان به‌اختلاف دمای داخل و محیط بیرون سردخانه اشاره کرد. با توجه به این اختلاف دما، درب‌های سردخانه‌ای با ضخامت‌های 7 تا 15 سانتی‌متر تولید می‌شوند. بعنوان مثال برای سردخانه‌های زیر صفر برای کاهش اتلاف حرارتی انواع کشویی یا لولایی با ضخامت بیشتر مناسب‌تر خواهد بود.

المنت حرارتی دور درب

نکته‌ مهم دیگر وجود المنت حرارتی پیرامون درب است. به‌خصوص برای کاربرد‌های زیر صفر بالا نگه‌داشتن دمای درب مقداری بیشتر از نقطه‌ی شبنم به‌منظور جلوگیری از تقطیر آب و یخ زدن درب و درنتیجه آن خرابی درب، ضروری می‌باشد. این المنت بر روی درب‌های لولایی و کشویی و کنترل اتمسفر قابل نصب است.

کشویی یا لولایی بودن درب

هنگام انتخاب بین درب کشویی یا لولایی بهتر است برای مواردی که فضای کافی برای بازشدن درب لولایی وجود ندارد، همچنین در سردخانه‌های بزرگ از درب کشویی استفاده شود. ابعاد درب‌ با توجه به‌اندازه و کاربری آن تعیین می‌شود بعنوان مثال در سردخانه‌های نگهداری میوه، اندازه آن بایستی حداقل از هر طرف 30cm  بزرگ‌تر از جعبه‌ بسته‌بندی میوه‌ها باشد تا تخلیه و بارگیری به‌سهولت انجام گیرد.

نکته مهم دیگر در انتخاب نوع درب، این است که درب سردخانه لولایی هنگام باز شدن فضای بیشتری را برای جابجایی هوا ایجاد می‌کند و این امر باعث افزایش تبادل حرارت و رطوبت می‌شود. بنابراین درصورتی‌که از نوع کشویی یا ریلی استفاده شود تبادل هوا و رطوبت کاهش یافته و مصرف انرژی و نیاز به دیفراست کاهش می‌یابد.