علت سرد شدن زمین در زمستان، نه دوری آن از خورشید است و نه کمتر شدن فعالیت خورشید. زاویهٔ محور چرخش زمین نسبت به صفحهٔ مداری زمین دارای انحراف ۲۳٫۴۴ درجهایست و همین انحراف نقش مهمی در تغییرات آب و هوایی زمین دارد.بازدید :4964زمان تقریبی مطالعه :3 دقیقه تاریخ : يکشنبه 1396/12/06 ساعت 10:20
برودت هوا به معنی خنکی، سردی، سرما ، سردی مزاج، سردشدن هوا و به طور کلی کاهش دمای هوا است و همانطور که می دانید در فصل زمستان دمای هوای اغلب شهرها کاهش می یابد. در این مقاله مطالب جالبی در مورد برودت هوا، وارونگی دما و … برای شما عزیزان منتشر می کنیم.
زمستان فصلی با روزهای کوتاه و شبهای طولانی و سرد است. میانگین دمای زمستان معمولاً در ماه دی به پایینترین مقدار خود (در نیمکرهٔ شمالی) میرسد. بوران، برف، کولاک، یخبندان معابر و جادهها، مه و پوشیده شدن کوهها از برف از خصوصیات فصل زمستان است که اغلب هر کدام به تنهایی باعث اختلال در عبور و مرور میشوند.
پدیدهٔ هواشناسی نادری در طول زمستان با نام یخمه رخ میدهد که متشکل از بلورهای یخ معلق در هوا است و تنها در دماهای بسیار پایین (زیر ۳۰- درجه سانتیگراد) رخ میدهد.
در نیمکرهٔ جنوبی، بهخاطر بیشتر بودن اقلیم اقیانوسی در مقایسه با نیمکرهٔ شمالی و در عین حال کمتر بودن خشکی در عرضهای پایینتر از ۴۰- درجه، زمستان خفیفتر و برف و یخ کمتر است. در این منطقه، بارش برف در نواحی مرتفع مانند رشته کوههای آند، کوههای نیوزیلند و مناطق جنوب پاتاگونیا در آمریکای جنوبی رخ میدهد. در قطب جنوب، برف در طول سال میبارد. فصلعوامل زیر موجب میشود که هنگام شب تشعشع (از زمین) شدید شده و سطح زمین به سرعت حرارت خود را از دست دهد و خیلی زود سرد شود و وارونگی دما پدید آید.زمستان از لحاظ نجومی با نقطه انقلاب زمستانی که کوتاهترین روز سال است آغاز شده و با نقطهٔ اعتدال بهاری پایان مییابد.
علت
علت سرد شدن زمین در زمستان، نه دوری آن از خورشید است و نه کمتر شدن فعالیت خورشید. زاویهٔ محور چرخش زمین نسبت به صفحهٔ مداری زمین دارای انحراف ۲۳٫۴۴ درجهایست و همین انحراف نقش مهمی در تغییرات آب و هوایی زمین دارد. در زمستانِ نیمکرهٔ شمالی، خورشید بر این مناطق به صورت مورب میتابد و پرتوهای موازی تابشی از خورشید باید سطحی بیضیوار را گرم کنند.
به علت کروی بودن زمین، این سطح بیضیوار کشیدهتر نیز میشود و در نتیجه نور و گرمای کمتری به واحد سطح میرسد. ناظر زمینی، خورشید زمستانی را در ارتفاعی پایینتر از خورشید تابستانی میبیند. در مقایسه با این اثرات، تغییرات آب و هوایی در زیاد شدن فاصلهٔ زمین در مدار بیضویاش با خورشید ناچیز است.
وارونگی دما
وارونگی دما یا وارونگی گرمایی به پدیدهای گفته میشود که در آن برخلاف حالت طبیعی با افزایش ارتفاع دما نیز زیاد میشود و در این شرایط درجه حرارت پائین جو کمتر از طبقه فوقانی میباشد. در شهرهای بزرگ وارونگی دما معمولاً باعث آلودگی هوا میشود.
عوامل ایجاد وارونگی دما
عوامل زیر موجب میشود که هنگام شب تشعشع (از زمین) شدید شده و سطح زمین به سرعت حرارت خود را از دست دهد و خیلی زود سرد شود و وارونگی دما پدید آید.
وجود هوای سرد و خشک که باعث جذب تشعشع جزئی حرارت زمین میگردد.
آسمان صاف و بدون ابر که عمل تشعشع را سرعت می بخشد.
هوای آرام و بدون باد که باعث عدم تداخل هوای سرد و گرم شود.
در شهرهای گوناگون
طبق آماری که در طول ۵ سال از ایستگاه مهرآباد تهران گرفته شده است، بیشترین میزان ارتفاع وارونگی دما در فصل پاییز ۴۱۹ متر، در فصل زمستان ۴۰۴ متر، در بهار ۳۵۴ متر و در تابستان ۳۸۴ متر بوده است. همچنین میانگین مدت زمان وارونگی دما ۲۳۹ روز بوده است که در بهار، ۵۷ روز، در تابستان ۶۱/۲ روز، در پاییز ۵۸ روز و در زمستان ۶۱/۲ روز بوده است. هوای شهر مشهد بیش از ۲۷۰ روز در سال در حالت وارونگی قرار دارد.